Raadslid in Beeld: Jan van Dalen

Jan van Dalen, die naam heb ik nu net 60 jaar. Ik ben in Bakkeveen geboren, in het Mandefjild om precies te zijn. Opgegroeid op de boerderij van mijn ouders en jongere broer. De jeugd bestond uit het volgen van de basisschool in Waskemeer, VWO (Drachtster Lyceum) en werken op de boerderij. Achteraf denk je, waarom had ik eigenlijk nauwelijks vrije tijd, maar dat zat er gewoon niet in.

De techniek lokte mij en ik volgde de studie werktuigbouw aan de HTS in Groningen. Na de studie ben ik bij een ingenieursbureau terecht gekomen. 5 jaar lang het wel en wee van een kleine onderneming van dichtbij meegemaakt. In 1986 heb ik bij Gasunie gesolliciteerd. Daar vervolgens bijna 30 jaar gewerkt. Dertig jaar lijkt lang, maar was voorbij voordat ik er eigenlijk erg in had. Ik heb daar met veel plezier gewerkt in een uitdagende omgeving; ook vele lange dagen gemaakt. In 2015 ontslag genomen. Waarom? Omdat er nog zoveel meer in de maatschappij is te ervaren en binnen Gasunie het eigenlijk wel klaar was. Vanaf midden 2015 “beroeps vrijwilliger” geworden; meer midden en tussen de mensen van de dorpen.

Jan van Dalen        Vanaf de 90’er jaren begon mijn vrijwilligers “loopbaan” al. Ik was alleen en via vrijwilligerswerk krijg je op vele vlakken contact met mensen. Dit is leuk, interessant en geeft energie vooral als je resultaten boekt. Zo waren de vlooienmarkten van Bakkeveen in die begintijd nog klein, vergeleken met nu. Door als vrijwilligers met z’n allen lange dagen te maken hebben we er een groot evenement van gemaakt met vele goede, duurzame doelen. Ook ben ik blij aan andere evenementen en activiteiten te hebben mogen bijdragen. De geboorte van de website www.bakkeveen.nl op 5 december 1999 was een markant punt en toen kon ik nog niet voorzien dat die website later zoveel tijd zou gaan kosten.
Ooit ben ik gevraagd door politieke partijen om mij bij hen aan te sluiten. Ik heb gekozen voor Opsterlands Belang. Deze partij heeft geen directe lijnen met de politieke partijen in Den Haag. Er is geen enkele partij die mij echt goed past, want ik wil dat de gemeenschap er wat aan heeft en het blijkt dat elke partij maar een deel doet. Binnen Opsterlands Belang kunnen we het goede van vele stromingen combineren; wij houden de balans tussen werk, wonen, natuur, duurzaam, zorg etc. Als voorbeeld: ik wil natuur graag in stand houden, maar je moet deze niet afsluiten: zoeken naar de balans. Eigenlijk beschouw ik ons niet als een politieke partij, maar een verzameling van Plaatselijk Belangen.
Ik ben vooral geïnteresseerd in de effectiviteit van het gemeentelijk beleid. De gemeente doet wel veel, maar wat levert het eigenlijk op? Levert de euro die er bij de gemeente binnenkomt meer dan een euro op voor de inwoners? Hoeveel waarde voegt de gemeente toe? Wellicht word ik in de raad herkozen en mag ik bijdragen aan een in alle opzichten gezonde gemeente Opsterland.
Jan  Jan van Dalen