Een eigen boom voor honderdjarigen in Opsterland

Burgers in Opsterland die honderd jaar worden krijgen een eigen fruitboom in de Doorgeeftuin. Mevrouw Liemburg-de Haan (8 januari 1917), mevrouw Akkerman (23 maart 1917), mevrouw Van Zwol-Boerstra (3 mei 1914) en mevrouw Bosma-Van der Dong (26 oktober 1917) zijn het afgelopen jaar 100 en 103 jaar geworden. Op donderdag 16 november om 14.00 uur plant burgemeester Ellen van Selm de bomen samen met mevrouw Bosma, mevrouw van Zwol en mevrouw Akkerman.

Elk jaar is er een aantal mensen in de gemeente die 100 jaar worden. Burgemeester Ellen van Selm eert deze mensen door ze een bezoek te brengen op de dag dat ze 100 jaar worden. Gemeente Opsterland gaat dit anders insteken, namelijk met een eigen fruitboom (appel, peer, pruim) voor honderdjarigen. Er zijn twee locaties in de gemeente waar de bomen geplaatst worden. Dit zijn Gorredijk en Ureterp. Deze zogenaamde ‘Doorgeeftuinen’ zijn voor iedereen toegankelijk.

Burgemeester Ellen van Selm: “Het bezoeken van een 100-jarige vind ik iedere keer een unieke gebeurtenis. Dat blijf ik ook doen. Mensen hebben zoveel meegemaakt en zoveel te vertellen. Zij overbruggen echt tijdperken in hun leven. Door het inrichten van de Doorgeeftuinen met fruitbomen op een mooie plek in onze gemeente eren we onze eeuwelingen en kunnen anderen daar ook van genieten.”

Zoveel te geven

Een boom staat voor groei en kracht en zorgt voor een verbinding met de natuur. De Doorgeeftuin is een plek om even stil te staan, te eren en om ieder voorjaar weer te aanschouwen dat er nieuw leven ontstaat. Er is voor een fruitboom gekozen met de achterliggende gedachte dat 100-jarigen zoveel te geven hebben. De vruchten die van de boom komen en die geplukt kunnen worden, staan daarvoor symbool.