Rustpunten: gastvrijheid tot in de haarvaten van Zuidoost-Friesland

Een Rustpunt, een plek op een particulier erf waar wandelaars en fietsers kunnen pauzeren. Ze treffen er een zitplek aan en voorzieningen waarmee ze zelf koffie, thee en limonade kunnen maken. Elektrische fietsen kunnen worden opgeladen. Er is informatie over horeca en beleving in de omgeving en toiletbezoek is mogelijk. Voor dit alles betalen de bezoekers een vrijwillige bijdrage. Rustpunten zijn duidelijk herkenbaar aan het rustpuntbord, in eiken palen gevat en alleen geopend als het bord ‘open’ aanwezig is.

Kortom: simpel, laagdrempelig, mini-informatiepunt, cultuurhistorisch erfgoed overdragen, koppeling hoofdactiviteit en gastvrijheid zijn termen die de lading Rustpunt goed dekken. Meer informatie over de ruim 550 Rustpunten in acht provincies vindt u op www.rustpunt.nu of door op uw smartphone het woord 'rustpunt' in te tikken (Rustpuntzoeker®). Meer specifieke vragen kunt u desgewenst nu al stellen via info@rustpunt.nu.

Gastvrijheid tot in de haarvaten

De gemeenten Heerenveen, Opsterland en Smallingerland willen graag het toeristisch aanbod in Zuidoost-Friesland verder uitbouwen door het aantal Rustpunten te stimuleren. Voorwaarde voor een Rustpunt is dat het aan of vlakbij een fiets- of wandelroute of tussen meerdere knooppunten ligt en een minimale afstand tot bestaande horeca bedrijven heeft. Een Rustpunt kan in combinatie met een boerderijwinkel, B&B, zorgboerderij theeschenkerij of museum. Het is hierbij zeker de bedoeling kleinschaligheid te handhaven. Een Rustpunt is minimaal 4 dagen per week geopend.

Interesse om een Rustpunt te beginnen?

Woont u in het buitengebied in de buurt van een fiets- of wandelroute of knooppuntnetwerk? En lijkt het u wel wat om mensen mee te laten genieten van het prachtige buitengebied van Heerenveen, Opsterland of Smallingerland? Dan kunt u misschien een Rustpunt inrichten op uw erf.

Wij zoeken u!

Inwoners van de gemeenten Heerenveen, Opsterland en Smallingerland die dit aanspreekt kunnen hun interesse tot 1 december 2018 kenbaar maken via http://www.rustpunt.nu/info/rustpunt-worden/aanmelden, of mailen naar info@rustpunt.nu. Na de sluitingsperiode zullen afspraken worden ingepland om de locaties van de aangemelde personen te bezoeken en te bekijken wat de meest geschikte locaties voor Rustpunten zijn.
Er geldt wel een maximum aantal Rustpunten. Aanmelden houdt dus nog niet automatische toekenning in.

Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar de volgende criteria:

1. Ligging aan een wandel- of fietsroute in het buitengebied;
  2. Passend bij de bestemming;
  3. Niet te dicht bij elkaar; minimale afstand tot horecagelegenheid 2 km, via kortste route;
  4. Bij nagenoeg gelijke situatie zal een eerdere aanmelding voorrang krijgen.

Lijkt het u leuk om een Rustpunt te worden?

Aanmelden is mogelijk tot 1 december 2018 via http://www.rustpunt.nu/info/rustpunt-worden/aanmelden of info@rustpunt.nl.

Logo Rustpunt