Huwelijk of geregisteerd partnerschap

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Op woensdag 6 mei heeft het kabinet aangegeven de coronamaatregelen iets te versoepelen. Als het virus onder controle blijft, wordt het vanaf 1 juli mogelijk het maximum aantal bezoekers bij georganiseerde bijeenkomsten te verhogen tot 100 personen.  De 1,5 meter afstand blijft hierbij altijd van kracht. Huwelijken in de gemeente Opsterland gaan door, maar onder bepaalde aanvullende voorwaarden.

Kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap

  • Kosteloze huwelijken en geregisteerde partnerschappen blijven mogelijk tot een maximum van 5 personen inclusief ambtenaar, bruidspaar/partners en getuigen.

Huwelijken in de trouwzaal

  • Huwelijken in de trouwzaal blijven ook na 1 juli beperkt tot een maximum aantal van 30 personen, inclusief ambtenaar burgerlijke stand, bode, bruidspaar en getuigen. In de trouwzaal is het mogelijk deze personen plaats te laten nemen met 1,5 meter onderlinge afstand. Gelet op de beschikbare oppervlakte in de trouwzaal is het helaas niet mogelijk meer personen plaats te laten nemen.

Huwelijken op externe locatie

  • Huwelijken die gepland waren op een locatie buiten de gemeentehuizen (horeca enz.) die door de omstandigheden niet (meer) beschikbaar zijn, kunnen in overleg uitwijken naar de trouwzaal. 

Overige regels en maatregelen

  • Gasten mogen geen fysiek contact hebben. Geen handen schudden en ook geen fysieke felicitaties na afloop van de ceremonie.
  • Gasten worden verzocht 1,5 meter onderlinge afstand in acht te nemen en de stoelen te laten staan zoals ze staan.
  • Als het bruidspaar klachten heeft als verkoudheid, hoesten, keelpijn en of koorts heeft kan het huwelijk niet doorgaan.
  • Gasten die klachten hebben kunnen niet bij de ceremonie aanwezig zijn.
  • Het voorgesprek van de trouwambtenaar met de aanstaande echtgenoten / partners vindt via telefoon, beeldbellen of e-mail plaats. 

Meer informatie

Wilt u een huwelijk verplaatsen naar een andere datum of volledig annuleren, dan zullen we hiervoor een passende oplossing aanbieden. Neem hiervoor contact op met het Publiekscentrum.