Veelgestelde vragen over horeca en evenementen

Nu er nog meer versoepelingen worden doorgevoerd, komen er ook vragen. De meest gestelde vragen vindt u hier.

EVENEMENTEN

Mogen er weer evenementen plaatsvinden vanaf 1 juli?

Ja, vanaf 1 juli mogen er weer evenementen onder voorwaarden plaatsvinden.

Deze voorwaarden zijn:

 • Altijd 1,5 meter onderlinge afstand, met uitzondering van kinderen tot 12 jaar (zij hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand te houden) en van jongeren tot 18 jaar (zij hoeven onderling geen afstand te houden, wel tot volwassenen).

Binnen:

 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel);
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf;
 • In locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Buiten:

 • Maximaal 250 personen (exclusief personeel);
 • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats;
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf;
 • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen per ruimte.

Let op:

Bent u van plan om in 2020 nog een evenement te organiseren? Dan verzoeken wij u om dit voor 1 augustus kenbaar te maken via het e-mailadres: vergunningen@opsterland.nl. Geef daarbij aan, wat voor soort evenement u wilt gaan organiseren, het aantal verwachte bezoekers, de datum en de locatie.

U hoeft dan nog niet direct een melding te doen of een vergunning aan te vragen. Maar als u ons vroegtijdig laat weten wat uw plannen zijn, dan kunnen wij u ook zo snel mogelijk adviseren en laten weten of uw evenement plaats kan vinden op de voorgestelde datum. Dit is afhankelijk van de grootte/het risico van het evenement en of de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulances) voldoende capaciteit hebben.

Het is uw eigen afweging en verantwoordelijkheid om het evenement te organiseren. U moet rekening houden met de richtlijnen en ook met de mogelijkheid dat de richtlijnen ieder moment weer kunnen veranderen. U kunt de richtlijnen vinden in het stuk Integrale COVID-19 evenementen werkwijze (deze kunt u bij vergunningen@opsterland.nl opvragen) of op de website van de rijksoverheid, www.rijksoverheid.nl. U kunt dan voor uzelf nagaan of het evenement wat u van plan bent te organiseren binnen de richtlijnen haalbaar is.

Wanneer u een aanvraag indient vragen wij u om naast het aanvraagformulier en het draaiboek ook een 'coronaplan' in te dienen. Hierin omschrijft wat voor maatregelen u treft om zich aan de richtlijnen te kunnen houden en hoe u de richtlijnen tijdens het evenement handhaaft.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen hierover of hulp nodig heeft met betrekking tot het indienen van een aanvraag? Neem dan contact op met team Vergunningverlening Toezicht en Handhaving via (0512) 386 222 of eerder genoemd mailadres.

 


HORECA

Is er een website met landelijke informatie?

Op de website van de landelijke rijksoverheid vindt u altijd de meest actuele informatie over het coronavirus. 

Welke regels gelden voor eet- en drinkgelegenheden vanaf 1 juli?

Restaurants, cafés, gemeenschapshuizen en kantines mogen open onder de volgende voorwaarden:

 • De afstand van 1,5 meter in acht worden genomen;
 • Bij ruimtes binnen mogen maximaal 100 mensen bij elkaar komen, personeel telt niet mee;
 • Meer dan 100 mensen mag. Alleen als er een plek wordt gereserveerd en er een gezondheidscheck is uitgevoerd.

Welke regels gelden voor terrassen?

 • Op het terras moet de afstand van 1,5 meter in acht worden genomen.
 • Er mogen buiten 250 personen bij elkaar komen. Personeel telt niet mee.
 • Meer dan 250 mensen mag op plekken met vaste zitplaatsen. Hiervoor moet een plek worden gereserveerd en een gezondheidscheck worden uitgevoerd.
 • Staan op terrassen is niet toegestaan.

Mag er op terrassen worden gestaan?

Nee, staan op terrassen is niet toegestaan.

Mag ik op mijn terras gebruikmaken van plexiglas als fysieke afscheiding om zo de afstand tussen mijn gasten aan verschillende tafels te waarborgen?

Ja, op een buitenterras mag de afstand tussen tafels minder dan 1,5 meter zijn als er een zogenaamd kuchscherm is geplaatst tussen de tafels.

Moeten twee personen aan een tafel 1,5 meter afstand houden?

Twee personen aan een tafel, al dan niet uit een huishouden, hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

Mogen aan tafels meer dan twee personen zitten?

Ja, aan tafels mogen meer dan twee personen zitten mits de afstand van 1,5 meter in acht wordt gehouden. Uitzondering hiervoor zijn de mensen uit een huishouden.

Mogen tafels aan elkaar geschoven worden binnen en buiten de horeca-inrichting?

Ja dat mag, mits de afstand van 1,5 meter in acht wordt gehouden. Dit is zowel van toepassing in de horeca-inrichtingen en op het terras.

 • Voor discotheken en nachtclubs blijft er een verbod op openstelling.