Regelingen voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers

Van 1 juni tot 30 september is het tweede noodsteunpakket voor ondernemers van kracht. Het tweede pakket sluit beter aan bij wat ondernemers tot eind september nodig hebben.

De aanpassingen uit het tweede steunpakket zijn:

• Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL), de opvolger van de TOGS
    Deze regeling is vanaf half juni de opvolger van de TOGS en loopt af op 30 september.
  • Tozo 1 wordt Tozo 2 en geldt tot 1 oktober
    De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt, met aangepaste voorwaarden, met vier maanden verlengd tot 1 oktober.
  • NOW wordt verlengd, regels ontslagboete aangepast
    De NOW regeling kan over de periode juni, juli, augustus en september worden aangevraagd.
  • Uitstel betaling belasting verlengd tot 1 oktober
    De Belastingdienst verleent langer uitstel van betaling aan ondernemers.
  • Coronakredietverlening en -garanties aan ondernemers lopen door
    De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven, startups en scale-ups uit het eerste noodpakket lopen door.
  • Meer geld voor startupregeling COL
    Vanwege het grote aantal aanvragen is een tweede tranche beschikbaar gesteld.
  • Flexwerkersregeling
    De nieuwe Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) staat open bij het UWV.

Het coronavirus: check hier je regelingen

Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF)

ZZP-ers kunnen in (tijdelijke) financiële problemen komen door de coronacrisis. Om ZZP-ers hierin tegemoet te komen, heeft de rijksoverheid de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in het leven geroepen. Tozo wordt, met aangepaste voorwaarden met 3 maanden verlengd tot eind augustus. Het Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF) voert voor onze gemeente deze regeling uit. Kijk voor meer informatie op www.bureauzelfstandigenfryslan.nl/corona of bel het BZF op telefoonnummer 14058.

Gemeente Opsterland

De gemeenten Opsterland, Weststellingwerf en Ooststellingwerf (OWO) treffen extra maatregelen om door de coronacrisis getroffen ondernemers te helpen. Het gaat hierbij om maatregelen voor gemeentelijke belastingen en heffingen. Dit zijn maatregelen bovenop die van de regering. Meer informatie vindt u op de pagina 'Extra regelingen gemeentelijke belastingen en heffingen'.

Meer informatie en handige links

Ondersteuning ondernemers corona