Coronacrisis: tips en adviezen van het Gebiedsteam

Terwijl het coronavirus steeds meer om zich heen grijpt bieden mensen elkaar spontaan en op grote schaal hulp aan. Elke woensdag vindt u in de huis-aan-huis krant SA! een speciale 'Soarch foar elkoar' pagina. Ook online is er van alles te vinden om zo goed mogelijk om te gaan met de situatie tijdens deze coronacrisis.

Online vraag een aanbod van hulp tijdens de coronacrisis

Op de website www.romtefoartalint.nl vindt u een digitaal overzicht van vraag en aanbod in Opsterland tijdens de coronacrisis. Kijk wie u kunt helpen in uw omgeving of plaats zelf een oproep.

Spanningen thuis?

Nu iedereen wordt gevraagd om thuis te blijven brengt dit voor alle mensen uitdagingen met zich mee. Kinderen die thuis onderwijs volgen en hulp vragen van ouders, sport en hobby die tijdelijk stil ligt, bezoekjes die niet doorgaan, het nieuws wat de hele dag doorgaat en ondertussen soms ook nog zelf werken. Dit alles kan er ook voor zorgen dat de spanning thuis oploopt. Op de website van het NJI leest u tips en adviezen! 

Wat te doen als u thuis zit?

En dan zit u ineens thuis... Normaal vermaakt u zich prima, maar als u ineens langere tijd binnen moet zitten, wordt dat misschien anders. Geen zorgen: GGZ Friesland helpt u met tips en suggesties in verschillende categorieën!  

Thuisonderwijs

Kinderen en jongeren moeten in deze tijd thuis schoolwerk maken. Dit is voor de meeste ouders behoorlijk wennen. Misschien is het u al heel snel gelukt om een ritme te vinden en misschien bent u nog zoekende in hoe het goed aan te pakken. Op de website van het NJI leest u tips en adviezen!

Blijf bewegen, blijf fit!

De buurtsportcoaches in Opsterland hebben leuke oefeningen voor thuis voor u verzameld. Download nu informatieboekje.

Rode Kruishulplijn

Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terecht kunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070 44 55 888. Kijk voor meer informatie op de website van het Rode Kruis.

ANBO

Ouderenorganisatie ANBO wordt overstelpt met vele duizenden telefoontjes van eenzame senioren die bang zijn voor het coronavirus. Het callcenter wordt nu twaalf uur per dag bemand door vijftien mensen. Ouderen die daar behoefte aan hebben, worden voortaan ook na een paar dagen nog een of twee keer teruggebeld voor een extra praatje. ANBO zoekt extra vrijwilligers voor terugbelverzoeken.

Kijk voor meer informatie op de website van ANBO. Het callcenter is voortaan ook op zaterdag en zondag van 9.00 tot 21.00 uur bemand. Het nummer van de coronanoodlijn van de ANBO is 0348 46 66 66.

Mantelzorg.nl

Als mantelzorger wilt u weten waar u rekening mee moet houden in de zorg voor uw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? Met deze informatie geven we antwoord op een aantal vragen die nu al bij ons binnen komen.
Juist nu staan we graag voor u klaar. Kijk voor meer informatie op de website mantelzorg.nl. Neem voor al uw vragen over mantelzorg en het coronavirus, advies of luisterend oor contact op met onze Mantelzorglijn via 030 76 06 055 of mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Vervangende mantelzorg

Nu dagbestedingslocaties zijn gesloten en veel andere activiteiten voor mensen met bijvoorbeeld dementie zijn komen te vervallen is uw partner of familielid meer thuis. Dat betekent voor u als mantelzorger een extra belasting. Ook omdat u andere familie, vrienden of kennissen in de huidige situatie niet kunt vragen om iets vaker langs te komen. Maak gebruik van Saar aan Huis! Met een speciale voucher die u bij het Gebiedsteam kunt aanvragen voor gratis vervangende mantelzorg. Bel 0512 386 222. 

Leuk om te doen!

•    Stuur je opa of oma een (digitaal)kaartje nu je niet bij ze op bezoek kunt. Of een klasgenootje of vriendje waar je nu niet mee kunt spelen. Post is altijd leuk om te krijgen!
•    Videobellen! Whatsapp of Facetime kun je videobellen. Minder leuk dan echt contact, maar leuker dan gewoon bellen. 
•    Abonneer je op het YouTube-kanaal van de gemeente Opsterland en volg onze vlogserie ‘Wat een VLOP’, met tips en adviezen voor jongeren.
•    Elke dag een creatief moment met de tips van Drama Online.