Archiefonderzoek

U kunt in het gemeentearchief terecht voor verschillende soorten archiefonderzoek.

 Een groot deel van de informatie is openbaar. In bepaalde gevallen zijn er grenzen gesteld aan de openbaarheid van de stukken. Als vuistregel geldt in ieder geval dat stukken jonger dan twintig jaar niet openbaar zijn. In het archief zijn naast overheidsdocumenten ook enkele particuliere archieven opgenomen. Verder is er een bescheiden fotocollectie en een kleine bibliotheek.

Archief bouw- en woningtoezicht

Van vrijwel alle panden in Opsterland die gebouwd of verbouwd zijn na circa 1905 zijn bouwvergunningen aanwezig. Deze kunt u inzien, bijvoorbeeld als u zelf van plan bent te gaan verbouwen. Ook is het mogelijk van de aanwezige tekeningen kopieën op groot formaat te laten maken. Hiervoor kunt u een afspraak maken via telefoonnummer (0512) 386 222. Voor informatie over bouwvergunningen kunt u terecht bij de balie Vergunningen in het gemeentehuis.

Regeling (genealogisch) archiefonderzoek

Wilt u in het gemeentearchief zoeken naar meer informatie over genealogisch onderzoek, het bevolkingsregister of akten van de Burgerlijke Stand? Neem dan contact op met het Publiekscentrum via telefoonnummer (0512) 386 222.

Overig archiefonderzoek

Voor overig archiefonderzoek uit het archief vanaf 1920 kunt u contact opnemen met team DIV via telefoonnummer (0512) 386 222. Het gemeentearchief van voor 1920 is gehuisvest bij onze samenwerkende gemeente in OWO-verband, de gemeente Weststellingwerf in Wolvega,  telefoon 14 05 61.

Archiefonderzoekkamer

In de hal van het gemeentehuis is een kamer ingericht voor archiefonderzoek. Toiletten, koffievoorzieningen en kopieerapparatuur zijn aanwezig. Op de kamer staat één microfichereader/printer en een computer met Office en internet. De kamer is beveiligd met cameratoezicht en een deur die alleen met een druppel door een medewerker geopend kan worden. Wilt u gebruik maken van de kamer? Maak dan een afspraak, dit kan via telefoonnummer (0512) 386 222. De kamer is op werkdagen geopend van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur. Door de beperkte ruimte kunnen er slechts twee personen per keer in de archiefonderzoekkamer worden toegelaten.

Fries Historisch Letterkundig Centrum 'Tresoar'

Heeft u informatie nodig op het gebied van historisch en genealogisch onderzoek? Dan kunt u bij het Fries Historisch Letterkundig Centrum 'Tresoar' terecht.