75 jaar vrijheid

  • 75 jaar vrijheid

    Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti, ook in Opsterland. Velen van hen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd, gedeporteerd en vermoord. We vieren dit jaar dat wij 75 jaar in vrijheid mogen leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

  • Gemeente Opsterland viert 75 jaar vrijheid

    In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland voorbij was en dat Nederland werd bevrijd. Een bijzonder jubileum, waar in het hele land uitvoerig bij wordt stilgestaan. Gemeente Opsterland sluit aan bij activiteiten die vanuit het Nationaal Comité worden georganiseerd. Verder stimuleert Opsterland lokale initiatieven, samen met de inwoners.

  • Doe mee aan de Vrijheidsmaaltijden

    In heel Nederland worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.