Column januari - Het dorpssteunpunt: hulp dichtbij!

In bijna alle dorpen in de gemeente Opsterland vormen vrijwilligers een dorpssteunpunt. Het dorpssteunpunt is er als u het lastig vindt om zelf hulp of ondersteuning aan mensen in uw omgeving te vragen. Bijvoorbeeld als u tijdelijk een helpende hand nodig heeft. Of om de hond uit de laten als u net geopereerd bent. Of om wat klusjes in en om huis te doen, een wandeling te maken of gewoon voor een gezellig praatje. Ook voor hulp met de computer of hulp bij het invullen van formulieren kunt u een vrijwilliger van het dorpssteunpunt vragen.

Ook Ans (56) belde onlangs met het dorpssteunpunt in haar dorp. Na een knieoperatie lukt het haar nog niet om alleen boodschappen te doen. Ans heeft geen partner of kinderen die haar kunnen helpen. Het dorpssteunpunt regelde een vrijwilliger die Ans te hulp schiet. Samen gaan ze wandelend naar de supermarkt. Samen doen ze boodschappen, de vrijwilliger duwt de kar en sjouwt de boodschappen naar huis. Ondertussen hebben ze een gezellig praatje. Ook dat doet Ans goed na een zware periode in haar leven. Na drie weken is de knie weer sterk genoeg en doet Ans weer zelf alle boodschappen.

Het is mooi dat dergelijke kortdurende hulp binnen het eigen dorp geboden kan worden. Er zijn veel dorpsgenoten die wat voor een ander willen betekenen. Hulp vragen is echter vaak veel moeilijker. Durf te vragen, ook al vindt u het niet altijd even gemakkelijk. We helpen elkaar graag in Opsterland! Kijk op www.opsterland.nl/zorgvoorelkaar voor alle contactgegevens van de dorpssteunpunten in de gemeente.

Heeft u vragen of ondersteuning nodig? Neem dan contact op met het Gebiedsteam.

column