Op de plek waar nu de Levensbron staat, hebben voorheen twee andere kerkgebouwen gestaan. Het eerste kerkgebouw werd gebouwd in 1861 en vervangen door een tweede gebouw in 1907. Het huidige kerkgebouw werd gerealiseerd in 1975. De pastorie die bij de voorganger(s) hoorde is nog aanwezig.

Kerkenschets:

  • Ligging: Buiten de bebouwde kom
  • Jaartal: 1975
  • Bouwtype: Zaalkerk
  • Oppervlakte: 1268 m2
  • Denominatie: Gereformeerd vrijgemaakt
  • Huidige functie: Religieus

Kenmerken van de kerk

EigenaarKerkgenootschap
Adres, postcodeDe Feart 85, 9247 CL
MonumentstatusNee
Architect                Onbekend
Bouwstijl               Naoorlogs
Nagelvaste objecten en wandkunstOnbekend
BegraafplaatsNee
TerreinRechthoekig perceel liggend aan de doorgaande weg. Bovendien een groot parkeerterrein aan de achterzijde.
Bereikbaarheid en parkeergelegenheidVoldoende parkeergelegenheid, ruim parkeerterrein aan achterzijde vanaf Lipomwyk. Bereikbaarheid is redelijk, aan een doorliggende hoofdweg buiten het dorp.
Bronnen

www.reliwiki.nl

www.ngkdelevensbronureterp.nl

www.kerk-en-orgel.nl

Het verhaal van De Levensbron

Op de plek waar nu de Levensbron staat, hebben voorheen twee andere kerkgebouwen gestaan. Het eerste kerkgebouw werd gebouwd in 1861 en vervangen door een tweede gebouw in 1907. Het huidige kerkgebouw werd gerealiseerd in 1975. De pastorie die bij de voorganger(s) hoorde is nog aanwezig.

Het kerkgebouw is qua oppervlakte het grootste kerkgebouw in gemeente Opsterland. De zaalkerk, gebouwd met bruinrode baksteen, heeft een voorgevel met stroken siermetselwerk. In de voorgevel zijn drie vierkante ramen aangebracht. Ook is het logo van de kerk bevestigd op deze gevel. De westgevel heeft een viertal rechthoekige ramen. Aan de achterzijde een ‘toren’ en een aanbouw met diverse ramen. Het zadeldak van het hoofdgebouw en de achterste aanbouwen zijn bedekt met zwarte betondakpannen. Op de platte daken van het geheel zijn zonnepanelen geïnstalleerd. 

Aan de oostgevel is een uitbreiding met plat dak gerealiseerd. De gevel die in het verlengde van de voorgevel van het hoofdgebouw ligt, heeft een deel met diverse raampartijen en glazen deuren en een deel gemetselde muur met in het midden een rond raam. De oostgevel van de aanbouw heeft eveneens een grote glazen raampartij. Hier is een afdak gemaakt met daaronder de ingang. Een blauwe deur met een raampartij vormen de entree. 

Dit ontwerp heeft de kerk echter niet altijd gehad. Toen het gebouwd werd in 1975 was de entree direct naast de hoofdzaal gelegen. Ook was de ingang een stuk kleiner. In de tweede helft van 1993 zijn er achter het gebouw drie zalen gebouwd. Ook werd er een ontspanningszaal voor jongeren en een kerkeraadskamer aan het geheel toegevoegd. 

In 2008 is het hele gebouw gerestaureerd. De kerkzaal werd vernieuwd en ook de bijgebouwen c.q. nevenruimten kregen groot onderhoud. In december 2008 werd de kerk opnieuw in gebruik genomen.

Het hoofdgebouw en de aanbouw vormen samen een grote zaal. Het interieur heeft deels witte wanden en deels baksteen. De binnenmuur van de voorgevel is ook van baksteen. Het plafond van het hoofdgebouw bestaat uit een wit tongewelf met trekstangen die de zaal overspannen. Het plafond van de aanbouw is verlaagd. De kerkzaal is gevuld met losse stoelen, er zijn geen banken aanwezig. De raampartijen zorgen voor ruime lichtinval in het achterste deel van de zaal. 

Het orgel werd in 1979 gebouwd door de Utrechter orgelmaker Van Vulpen. Het verving een ouder orgel uit 1913. Orgel en preekgedeelte op een verhoogd podium.

Het kerkgebouw wordt voornamelijk gebruikt voor kerkdiensten. Er loopt sinds kort een proef om de vergaderzaal beschikbaar te stellen aan externen als bijeenkomstruimte. 

Ligging van de kerk

Op deze plek staat een kaart van een externe website. Mogelijk plaatst deze website cookies. Door op de knop te klikken accepteer je deze cookies en wordt de kaart getoond.