Huisvesting vluchtelingen

Op deze pagina vindt u informatie over hoe de gemeente Opsterland om wil gaan met de Spreidingswet, de huisvesting voor statushouders en de opvang voor Oekraïense ontheemden. U vindt hier ook contactgegevens voor als u vragen heeft over dit onderwerp. 

In Opsterland hebben we de opdracht om statushouders te huisvesten en om Oekraïense ontheemden op te vangen. Door de Spreidingswet hebben we ook het verzoek ontvangen om asielzoekers op te vangen. Het college van B&W heeft de gemeenteraad doormiddel van een discussienota gevraagd hoe hier mee om te gaan. Mede op basis van de uitkomst van deze discussie heeft het college besloten nu eerst doorstroomlocaties voor statushouders te onderzoeken en de mogelijkheid voor snelle woonoplossingen.

Wat zijn doorstroomlocaties voor statushouders? 

Doorstroomlocaties zijn woonlocaties voor statushouders. Statushouders zijn mensen die al een verblijfsvergunning hebben en die dus in Nederland mogen blijven. Zij mogen dus verhuizen uit een asielzoekerscentrum naar een woning. Maar, er is op dit moment een tekort aan woningen. Daardoor blijven statushouders in asielzoekerscentra wonen en is daar niet altijd plek om nieuwe vluchtelingen op te vangen. Dit heeft de bekende problemen tot gevolg die regelmatig landelijk in het nieuws zijn.  Met een doorstroomlocatie wil de gemeente de asielzoekerscentra’s ontlasten. Statushouders krijgen dan een tijdelijke plek in Opsterland om te wonen en stromen daarna door naar een woning in de regio. 

In de dorpen Ureterp, Gorredijk en Beetsterzwaag verkennen we deze optie. Voor Beetsterzwaag verkennen we op dit moment een concrete locatie. In Ureterp en Gorredijk verkennen we de optie, nog niet een concrete locatie. 

Inzetten op snelle woonoplossingen

We willen in de gemeente ook inzetten op snelle woonoplossingen. Die zijn woningen die sneller dan andere woningen gebouwd kunnen worden. Hiervoor zoeken we locaties in alle dorpen in de gemeente. Deze woningen zouden we kunnen gebruiken voor alle zogenaamde spoedzoekers. 

Klik op de tijdlijn om deze te vergroten.

Tijdlijn

  1. Nog te doen: Wat gaat er nu verder gebeuren?

    De gemeente kan het pand nu kopen en kijken wat er precies verbouwd moet worden zodat er statushouders kunnen wonen. Statushouders zijn mensen die asiel hebben aangevraagd in Nederland en die dat ook hebben gekregen. Ze hebben recht op een (sociale huur)woning, maar verblijven nog in een asielzoekerscentrum omdat er niet genoeg woningen zijn. In een doorstroomlocatie kunnen mensen tijdelijk wonen. Daarna is het de bedoeling dat ze verhuizen naar hun woning in verschillende gemeenten in Fryslân. 

  2. Afgerond: Gemeenteraad stemt voor doorstroomlocatie Ikenhiem -

    De gemeenteraad heeft gisteravond 30 september ingestemd met het voorstel om Ikenhiem te kopen. De gemeente wil hier een doorstroomlocatie van maken voor statushouders.  

  3. Afgerond: Bespreking mogelijke doorstroomlocatie tijdens oriënterende raadsvergadering -

    Maandag 16 september heeft de raad een oriënterende raadsvergadering gehad over verschillende onderwerpen. Een daarvan was de mogelijke doorstoomlocatie in Beetsterzwaag. 

    Een oriënterende vergadering houdt in dat raadsleden vragen kunnen stellen aan de burgemeester, de wethouders en de ambtenaren over bepaalde onderwerpen. Daardoor weten raadsleden alles wat ze willen weten over een bepaald onderwerp en kunnen ze tijdens een volgende vergadering dat onderwerp nog beter bespreken en er wel of niet mee akkoord gaan. 

    Meer informatie

  4. Afgerond: College van B&W vraagt krediet aan bij gemeenteraad voor onderzoek locatie Ikenhiem -

    Het College van B&W is voornemens om de zorglocatie Ikenhiem van ZuidOostZorg te verwerven en tijdelijk in te zetten als doorstroomlocatie voor statushouders. Statushouders zijn mensen die in Nederland asiel hebben aangevraagd en daarna een verblijfsvergunning hebben gekregen. De zorglocatie Ikenhiem komt leeg te staan in verband met nieuwbouw. 

    Meer informatie

  5. Afgerond: Verslag inloopbijeenkomst doorstroomlocatie Beetsterzwaag -

    Ongeveer 70 inwoners waren aanwezig bij de eerste inloopbijeenkomst over de mogelijke doorstroomlocatie voor statushouders in Beetsterzwaag. De gemeente onderzoekt op dit moment of de zorglocatie Ikenhiem geschikt is voor tijdelijke huisvesting van statushouders. 

    Meer informatie

  6. Afgerond: Inloopbijeenkomst voor omwonenden Ikenhiem en inwoners Beetsterzwaag -

    Inloopbijeenkomst voor omwonenden over de mogelijke aankoop van Ikenhiem met als doel een doorstroomlocatie voor statushouders.

    Meer informatie vindt u hier. 

  7. Afgerond: Oplevering appartementen De Tsjerne -

    Oplevering appartementen De Tsjerne. Huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen.

    Meer informatie

Doorstroomlocatie Oosterwolde

In Oosterwolde (gemeente Ooststellingwerf) is een doorstroomlocatie en daar maakte FryslânDoc een documentaire over. U kunt deze documentaire terugkijken via de onderstaande knop.

Documentaire bekijken 

Veelgestelde vragen

Komt er een AZC van het COA in Opsterland?

De gemeente Opsterland zet in op doorstroomlocaties en snelle woonoplossingen. We richten ons hierbij nu op de dorpen Beetsterzwaag, Ureterp en Gorredijk. De gemeente en ook de gemeenteraad geven de voorkeur aan kleinschalige oplossingen in de eerste instantie voor statushouders. Ook zoeken we de oplossing dus in meerdere kleine locaties in plaats van 1 grotere locatie. 

Een doorstroomlocatie is tijdelijk, hoe lang is dat?

Een doorstroomlocatie voor statushouders is een tijdelijke oplossing. Statushouders hebben namelijk recht op een sociale huurwoning. Daar zijn er op dit moment niet genoeg van in de gemeente. Daarom gaat het om een tijdelijke woonlocatie. De definitieve locatie, een woning op de reguliere woningmarkt in de regio, volgt op een later moment. We kunnen niet precies zeggen hoe lang tijdelijk is. 

In welke dorpen gaat de gemeente verder met verkennen?

We gaan nu doorstroomlocaties verkennen in Beetsterzwaag, Ureterp en Gorredijk. In Beetsterzwaag onderzoeken we een concrete locatie. In Gorredijk en Ureterp verkennen we de mogelijkheid en nog geen concrete locatie.  We hebben overleg gehad met de drie plaatselijke belangen in de dorpen en in het geval van Beetsterzwaag organiseren we ook een inloopbijeenkomst. Op dit moment verkennen we nog niet in andere dorpen. 

De doorstroomlocaties zijn voor statushouders. Wat gebeurt er met opvang voor Oekraïners en andere vluchtelingen?

We vangen in de gemeente al Oekraïners op en daar gaan we mee door, bijvoorbeeld in de Tsjerne in Gorredijk. Daar zijn recent appartementen opgeleverd voor 40 Oekraïense ontheemden. Als deze appartementen niet meer nodig zijn voor Oekraïners, dan zijn de appartementen geschikt voor andere woningzoekenden. 

De gemeente Smallingerland gaat Oekraïense ontheemden huisvesten in voormalige locatie Woodbrookers. Hoe gaat de gemeente Opsterland hiermee om?

In de gemeente Smallingerland sluit een opvanglocatie voor Oekraïnse vluchtelingen. Deze bewoners verhuizen naar de locatie Woodbrookers in de Kortehemmen. Het gaat om ongeveer 200 mensen.

De opvang, zorg en begeleiding van de Oekraïners op deze locatie wordt verzorgd door de gemeente Smallingerland. Voor vragen en meer informatie kunt u daarom terecht bij de gemeente Smallingerland: www.smallingerland.nl.

Mocht u toch vragen hierover hebben die relevant zijn voor de gemeente Opsterland en voor het dorp Beetsterzwaag, dan kunt u contact opnemen via huisvestingvluchtelingen@opsterland.nl

Heeft u vragen?

U kunt uw vragen over dit onderwerp? Stuur dan uw bericht naar huisvestingvluchtelingen@opsterland.nl.

BERICHT STUREN