1858: Harddraverij in Beetsterzwaag
De harddraverij is een paardensport waarbij er een parcours op snelheid afgelegd wordt door een sulky (chais) met paard, maar ook wedstrijden ‘onder den man’ kwamen voor. Omstreeks 1871 was de harddraverij een van de drie grote nationale vermaken in Holland en Fryslân, naast schaatsen en zeilen.
Oorsprong
De oorsprong van de harddraverijen lag bij de paardenmarkten. Sommige diermarkten waren zeer beroemd, en werden door duizenden van alle rangen en standen bezocht, niet alleen door kooplieden, maar ook door vorsten en edelen. De meesten kwamen er niet om paarden te kopen, maar om de vermakelijkheden te aanschouwen. Op dergelijke paardenmarkten wedijverden de kopers met elkaar om aan te tonen wie het beste paard had. Prijzen die werden uitgeloofd door stads- en dorpsbesturen moedigden dit aan. Dit kwam de populariteit van de paardenmarkten weer ten goede. Doorgaans werd er een zilveren roskam gegeven aan degene die de meeste paarden meebracht en een paar zilveren sporen voor degene met het mooiste paard. Een zilveren zweep was de harddraversprijs.
Volksvermaak
Toen de harddraverijen eenmaal tot volksvermaak ontwikkeld raakten, bleven ze niet beperkt tot alleen de paardenmarkten, maar werden alle feesten ermee opgeluisterd, zoals plaatselijke gedenkfeesten en de kermis. In de loop van de tijd werden de zwepen vervangen door andere prijzen als koffiekannen, theepotten en allerlei andere mooie dingen die met harddraverijen en paarden niet van doen hadden.
Harddraverij 1858
De harddraverij die in 1858 gehouden werd, was ter gelegenheid van de landbouwtentoonstelling van de ‘9e Afdeeling van de Maatschappij van Landbouw’. Er werden twee harddraverijen georganiseerd op 30 juni. Aan de wedstrijd op de voormiddag, 10 uur, mochten paarden meedoen die eigendom waren van de leden van de Friesche Maatschappij van Landbouw, en die nog niets hadden gewonnen. Zij konden een gouden horloge winnen. De tweede wedstrijd werd gehouden om 15.00 uur ‘s middags. Hier mochten alle paarden aan meedoen. De registratie en keuring van de paarden had plaats bij dhr. Sytsema, herbergier op Boschlust. In de decennia erna werden er nog steeds met regelmaat harddraverijen gehouden. Er werd jaarlijks een traditionele harddraverij georganiseerd op kermis-Zaterdag, het slot van de kermisweek. Ook hotel De Klok, waar tegenwoordig het Chinees restaurant gevestigd is, fungeerde als registratiepunt. Vanaf de jaren ’50 in de twintigste eeuw nam de belangstelling voor de harddraverijen in Beetsterzwaag wat af.