Yn petear mei…. Plaatselijk Belang Langezwaag
Een nieuw onderdeel van deze nieuwsbrief is het interview met een plaatselijk belang. Om van elkaar te weten en te leren en vooral daarna: doen! Dit keer zijn we ‘yn petear mei’ de bestuursleden van Plaatselijk Belang Langezwaag.
Een kort voorstelrondje. Hoe ziet het bestuur eruit?
We hebben op dit moment een volledig nieuw bestuur van vier mensen. Volgens de statuten moet het bestuur uit zeven personen bestaan maar dat is al een groot aantal jaren een probleem. We zijn bezig om de statuten te herzien. Er staat bijvoorbeeld in de statuten dat we elf keer per jaar bij elkaar moeten komen. Dit is volgens ons niet meer van deze tijd want we kunnen elkaar via de mail of app zeer goed bereiken. De belangrijkste functies in het bestuur zijn ingevuld. Zo is Anja koehoorn voorzitter, Wietse Bosma secretaris, Wouter Speelman is penningmeester en Sietske Voolstra is algemeen lid. We zijn dus een nieuw bestuur. Het vorige bestuur had een hele actieve voorzitter met een heleboel kennis en kunde. Thijs heeft zoveel voor het dorp betekend. Dat is voor ons niet op die manier in te vullen. En daarom willen we het graag anders aanpakken. Niet dat het bestuur alle activiteiten zelf oppakt, maar juist in verbinding met de bewoners. Zo creëer je draagvlak bij inwoners. Hier hebben we wel ideën over.
Waar houdt het Plaatselijk Belang zich vooral mee bezig?
Eigenlijk kan de vraag beter zijn: waar heeft het plaatselijk belang zich niet mee bezig gehouden de afgelopen jaren. We hebben heel veel zaken op ons bordje genomen. We zijn ons nu beter aan het focussen en hebben daarbij advies gehad van onder andere Hiske en Doarpswurk. We gaan als bestuur goed kijken naar wat wel en niet op ons bordje hoort en kijken waar juist de kansen liggen. Zo zijn we van mening dat bijvoorbeeld de energietransitie niet op het bordje van het plaatselijk belang hoort. We ondersteunen natuurlijk waar we kunnen en als er werkgroepen zijn, werken we natuurlijk mee. En voor wat betreft de klachten in de openbare ruimte, nemen we die als plaatselijk belang niet aan, maar verwijzen we naar de meldingen app. Een van de belangrijkste onderwerpen waar we ons mee bezig willen houden is draagvlak binnen het dorp. In Langezwaag is 45 procent lid van het plaatselijk belang. Dat zijn er niet veel. Dus het draagvlak moet groter. Hier ligt duidelijk een kans; het is goed om aan ledenwerving te doen. En zorgen dat de administratie op orde is. De omliggende dorpen, zoals Luxwoude, hebben ons tips gegeven hoe we dat aan kunnen pakken. Dus komend najaar houden we een ledenwerfactie en we streven we naar 75 procent. Wat ook een idee is om enthousiaste mensen uit buurten bij elkaar te brengen; voor elke buurt een zogenaamde buurtburgemeester. Het idee is dat de buurtburgemeester een aanspreekpunt voor ons is en kan ondersteunen bij leuke initiatieven in de buurten.
Er staat veel te gebeuren in Langezwaag zoals bijvoorbeeld de bouw van de school en de uitbreiding van het dorp met zestien woningen. Hierin zien we ook zeker een rol voor het plaatselijk belang. En het project van 1 miljoen mini missies, een project van de Regio Deal niet te vergeten. Dit zijn grote en langdurige projecten die ook veel tijd en energie vragen. Zoals bijvoorbeeld de laatste mini missie, het watertappunt. Er komt veel meer bij kijken dan in eerste instantie gedacht. Zo kom je erachter dat er nog een vergunning moet worden geregeld en dat er een aansluiting moet komen. Dus zoals we eerder aangaven, door inwoners in werkgroepen op onderwerpen waar ze affiniteit mee hebben, te laten mee denken is een win/win situatie. We hebben zoveel kennis en enthousiasme in het dorp, dat moeten we benutten. De verbinding zoeken is het sleutelwoord!
Op 4 oktober komt de burgemeester een bezoek brengen aan Langezwaag. We zijn nu al bezig om te kijken hoe we hier een leuk programma voor kunnen maken. We hebben er zin in!
En tot slot, de dorpsvisie. In het najaar willen we hier samen met onze inwoners mee aan de slag.
Waar loopt het plaatselijk belang tegenaan/zijn er dingen die beter kunnen?
En hoe kan de gemeente hierin ondersteunen? Wat we echt in ons dorp als grote kans zien is dat verenigingen in ons dorp wat meer met elkaar in contact komen. Onze verenigingen zijn heel enthousiast maar wel heel erg op zichzelf gericht. Hier kan het plaatselijk belang iets in betekenen. Daarnaast willen we aan onze eigen profilering werken. Nieuwe inwoners verwelkomen met een welkomstpakketje met bijvoorbeeld muntjes van het dorpshuis, en bijvoorbeeld een mooie kaart met alle contactgegevens van belangrijke verenigingen in het dorp. Zo werf je misschien weer nieuwe leden.
De communicatie met de gemeente kan wel beter. En dat bedoelen we de terugkoppeling of aankondiging van werkzaamheden. Zodra er werkzaamheden in de openbare ruimte gaan plaats vinden, worden we graag tijdig geïnformeerd. Dus vooraf communiceren. En dat gebeurt nu (nog) niet voldoende. En kijk als gemeente eens goed naar hoe inwoners geïnformeerd worden en bespreek dit vooral met de plaatselijke belangen. Soms volstaat een brief aan inwoners en soms is een informatiebijeenkomst handig.
Het tijdstip van bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente is ook niet altijd goed gekozen. Bijvoorbeeld de bijeenkomst met dorpshuisbesturen die om 1600/1630 uur begon. Veel bestuursleden hebben naast hun vrijwilligerswerk nog een baan en dus overdag niet beschikbaar. Daar kan de gemeente beter rekening mee houden. Plan bijeenkomsten gewoon in de avond. Dan kan iedereen erbij zijn.
Wat gaat er goed?
We zijn blij met de dorpswethouder. Dat je korte lijntjes hebt, is heel fijn. We hoeven maar te appen of bellen en we hebben contact. Dit is heel laagdrempelig. Dit geldt ook voor het dorpenteam. ‘As it ergens oars yn de organisaasje dreech keallet, springt it doarpenteam foar ús yn de bres’. We ervaren het contact met hen als heel positief. We ervaren ook heel veel steun vanuit de gemeente bij bijvoorbeeld het organiseren van een bijeenkomst voor het dorp of bij het ontwikkelen van een dorpsvisie.
Waar liggen nog uitdagingen?
We vinden zowel de samenwerking met de gemeente als de samenwerking met de andere plaatselijk belangen belangrijk. Neem nu de bouw van een nieuwe school, dat is natuurlijk iets dat jaren speelt in Langezwaag, maar dit gaat ook Jonkerslân en Luxwoude aan. Het is belangrijk dat we straks met elkaar kijken naar het vlekkenplan en de ontsluiting van de nieuwe school. Want de school moet straks voor de kinderen van alle drie de dorpen goed toegankelijk zijn. Dat de bouw van de school zo lang op zich laat wachten is waar men geagiteerd over is. En ons plan om plaatselijk belang beter op de kaart te zetten, staat nog in de kinderschoenen. Na de zomer komen we hiervoor bij onze inwoners ‘op de lijn’ door middel van een ‘doarpspetear’, het bezoek van de burgemeester en het opstellen van een dorpsvisie. Een mooie uitdaging! Het dorpenteam gaat hierbij ondersteunen en daar zijn we blij mee!
Zijn er tips voor andere plaatselijke belangen?
Elk bestuur van een plaatselijk belang is anders. Misschien dat bestuursleden niet te lang moeten blijven zitten. Eens een wisseling werkt verfrissend. Misschien meer netwerken met elkaar. Contact met elkaar is altijd goed, want je leert van elkaar!