1. (Vm.) Hervormde kerk

De voormalige hervormde kerk is gesitueerd aan de doorgaande weg in het dorp Bakkeveen. Het kerkje werd in 1856 gebouwd in neoclassicistische stijl. Met steun van de landelijke kerk lukte het de heren L. Brouwer, R. de Jong en Jannes Terpstra een kerk te bouwen. Hun namen staan weergegeven op de gevelsteen boven de ingang aan de voorzijde, tezamen met het stichtingsjaar van de kerk.

Kerkenschets:

  • Ligging: In dorpskern
  • Jaartal: 1856
  • Bouwtype: Driezijdig gesloten zaalkerk
  • Oppervlakte: 148 m2
  • Denominatie: Nederlands hervormd
  • Huidige functie: Wonen

Kenmerken van de kerk

Eigenaar

Particulier

Adres, postcode

Tsjerkewâl 8, 9243 JT

Monumentstatus

Geen

Architect               

Onbekend

Bouwstijl              

Neoclassicisme / eclectisch

Nagelvaste objecten

en wandkunst

Gevelsteen met tekst Huis Gods

Gevelsteen met diverse namen van betrokkenen bij de financiering en bouw kerk

Begraafplaats

Nee

Terrein

Klein vierkant perceel met gras. Achterzijde afgesloten met schuttingdelen.

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid

Aan doorgaande weg gelegen makkelijk te bereiken locatie. Zeer weinig parkeergelegenheid

Bronnen

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

www.reliwiki.nl

www.orgelsite.nl

www.bakkeveen.nl

Website It Keningsfjild

Het verhaal van de Hervormde Kerk van Bakkeveen

De voormalige hervormde kerk is gesitueerd aan de doorgaande weg in het dorp Bakkeveen. Het kerkje werd in 1856 gebouwd in neoclassicistische stijl. Met steun van de landelijke kerk lukte het de heren L. Brouwer, R. de Jong en Jannes Terpstra een kerk te bouwen. Hun namen staan weergegeven op de gevelsteen boven de ingang aan de voorzijde, tezamen met het stichtingsjaar van de kerk.

De eenvoudige bakstenen zaalkerk heeft een driezijdige koorsluiting met in de zijgevels en aan de achterzijde rondboogramen, zadeldak met rode pannendekking en een houten geveltoren met dakruiter. De spits is bedekt met leien. Lisenen verdelen de zijmuren in vlakken en ook de achterzijde bevat lisenen. De ingang, in rondboogvorm, vormt onderdeel van het middenrisaliet. Boven de entree zijn een half en heel rozetraam aangebracht. In 1950 werd de houten toren afgebroken en vervangen door een nieuw exemplaar door aannemer Offringa te Haulerwijk. Er werd een nieuwe luidklok in aangebracht, omdat de oude luidklok in Duitsland werd versmolten. De bouw van de toren en de aanschaf van de nieuwe klok werd mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van de inwoners van Bakkeveen. De windvaan is een haan.

Het interieur van de kerk was sober. Het plafond bestond uit een witgeverfd tongewelf met trekstangen. Aan beide zijden waren eenvoudige houten kerkbanken geplaatst met in het midden een pad en verwarming.

Pas in 1963 kreeg de kerk een orgel. Voor die tijd had men een harmonium, dat op de ‘kreake’ stond. Een paar gemeenteleden ontdekten dat orgelbouwer Leeflang in Apeldoorn nog een gebruikt orgel

beschikbaar had, afkomstig uit de kerk van Stad aan ’t Haringvliet, Zuid-Holland.

Deze werd aangeschaft voor de som van 6000 gulden. Wel moest het orgel gerestaureerd worden, door lekkage en krimp verkeerde het orgel in slechte staat. Firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden voerde dit uit. Het bleek dat er een grote verscheidenheid aan materialen en pijpen in het orgel zat. Sommige pijpen dateerden uit 1780. De reparatie kostte 30.000 gulden. Ook dit bedrag werd bijeengebracht door een inzamelingsactie. Het oorspronkelijke orgel werd gebouwd door ene Van der Meulen uit Gouda, die orgels repareerde en stemde.

In 2011 werd de kerk te koop aangeboden in de Leeuwarder Courant. In 2012 werd de laatste kerkdienst gehouden, omdat het ledental te veel afnam. In dit jaar werd ook het orgel geschonken aan het harmonium museum in Paasloo, waar het weer volledig opgebouwd werd. In 2020 is het orgel vervoerd naar Sint-Petersburg, waar het in de Nederlandse Kerk opnieuw dienstdoet. Tegenwoordig is het kerkgebouw in gebruik als woning.

Ligging van de kerk

Op deze plek staat een kaart van een externe website. Mogelijk plaatst deze website cookies. Door op de knop te klikken accepteer je deze cookies en wordt de kaart getoond.