12. Christus Licht der wereld

De eerste locatie van de katholieke geloofs-gemeenschap van Gorredijk was gelegen aan de Brouwerswal, waar de katholieke gemeenschap vanaf 1956 een pakhuis huurde als kerkruimte. In 1957 wordt de statie Gorredijk een uithof van het Franciscaner klooster in Drachten. De gemeenschap en kapel in het pakhuis krijgen Sint Paulus als patroon.

Kerkenschets:

  • Ligging: In woonwijk
  • Jaartal: 1967
  • Bouwtype: Zaalkerk
  • Oppervlakte: 524 m2
  • Denominatie: Rooms Katholiek
  • Huidige functie: Religieus

Kenmerken van de kerk

EigenaarKerkgenootschap
Adres, postcodeCompagnonsstrjitte 102a, 8401 RV
MonumentstatusGeen
Architect                H.J. van Wissen
Bouwstijl               Modern eclectisch
Nagelvaste objecten en wandkunstSteen met tekst uit 1Petrus 
BegraafplaatsNee
TerreinLang en smal perceel in bebouwde kom. Op een gedeelte van de driehoek een klokkenstoel.
Bereikbaarheid en parkeergelegenheidGoede bereikbaarheid aan doorgaande weg nabij het centrum. Er is voldoende parkeergelegenheid in de woonwijk.
Bronnen

www.claravanassisi.nl

www.kerkfotografie.nl

www.kerkeninbeeld.nl

Het verhaal van Christus Licht der wereld

De eerste locatie van de katholieke geloofs-gemeenschap van Gorredijk was gelegen aan de Brouwerswal, waar de katholieke gemeenschap vanaf 1956 een pakhuis huurde als kerkruimte. In 1957 wordt de statie Gorredijk een uithof van het Franciscaner klooster in Drachten. De gemeenschap en kapel in het pakhuis krijgen Sint Paulus als patroon.

Op 7 december 1962 wordt de uithof verheven tot rectoraat van de parochie Heerenveen en in 1966 verhief de bisschop de gemeenschap tot Parochie-vicarie. Er wordt in dit jaar gestart met de bouw van een parochiekerk. Op 26 augustus 1967 wordt de kerk onder grote belangstelling in gebruik genomen. Bij de inwijding krijgt de nieuwe kerk de naam Christus, licht der wereld. De kerk is ook bekend als de Sint Pauluskerk. 

Het kerkgebouw bestaat uit een centraal deel, de zaalkerk met vierkante plattegrond, met daarnaast twee gedeelten met plat dak. Het hoofdgebouw heeft een zadeldak en de topgevels aan voor- en achterzijde bestaan uit glas met een strokenverdeling. In de bijgebouwen diverse rechthoekige raampartijen. De ingang bestaat uit een dubbeldeurs ingang. Nabij deze ingang is de naam van de kerk op de muur bevestigd.

Het zadeldak is bedekt met grijszwarte leien. Op het dak een dakruiter met kleine luidklok en kruisvorm. De platte daken van de bijgebouwen zijn bedekt met dakleer. In een van beide bijgebouwen is een voordeur en een garage gemaakt. 

In het interieur zijn losse stoelen geplaatst en zijn er diverse beelden van religieuze figuren neergezet. Het kruis in de altaarwand werd gemaakt van kloostermoppen van de verdwenen middeleeuwse kerk van Langezwaag.

In 1970 worden drie gebrandschilderde ramen uit het inmiddels gesloten franciscaner in Drachten aangekocht en boven het altaar aangebracht. 

In 1973 werd er een pijporgel geplaatst en in 1975 kreeg de kerk een klokkenstoel. Het orgel van de is afkomstig uit de Goede Herderkerk in Heerenveen en werd in 2002 van daaruit geïnstalleerd en in gebruik genomen. Veel objecten die tot het interieur behoren zijn in de beginjaren na de bouw bijeengebracht door pater Beda Lemmens ofm. De zitplaatsen bestaan uit houten banken. Aan de muren zijn enkele lijstwerken met Bijbelse verbeeldingen bevestigd.

Er worden wekelijks kerkdiensten gehouden. 

Ligging van de kerk

Op deze plek staat een kaart van een externe website. Mogelijk plaatst deze website cookies. Door op de knop te klikken accepteer je deze cookies en wordt de kaart getoond.