De voormalig gereformeerde kerk van Hemrik is een kleine eenvoudig uitgevoerde zaalkerk opgetrokken uit rode baksteen. Het kerkje ligt buiten de bebouwde kom aan de doorgaande weg en is gebouwd in 1924. 

Kerkenschets:

  • Ligging: Buiten de bebouwde kom
  • Jaartal: 1924
  • Bouwtype: Zaalkerk
  • Oppervlakte: 146 m2
  • Denominatie: Gereformeerd
  • Huidige functie: Zorg-/dagbesteding

Kenmerken van de kerk

EigenaarKerkgenootschap
Adres, postcodeBinnenwei 8, 8409 JG
MonumentstatusGeen
Architect                Onbekend
Bouwstijl               Jaren ‘30 stijl/Traditionalisme
Nagelvaste objecten en wandkunstNiet aanwezig
BegraafplaatsNee
TerreinVijfhoekig perceel. Voor de helft tot parkeerplaats gemaakt. Ander deel groen. Kastanjeboom op terrein. Erfafscheiding gevormd door een heg. 
Bereikbaarheid en parkeergelegenheidSlechte bereikbaarheid met het OV. Buiten bebouwde kom aan doorgaande weg. Er zijn parkeerplaatsen voor maximaal 20 voertuigen op het perceel aanwezig. 
Bronnen

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Facebookpagina Dagbesteding Atelier De Weefplaats

www.orgelsite.nl

www.reliwiki.nl

Het verhaal van De Gereformeerde kerk

De voormalig gereformeerde kerk van Hemrik is een kleine eenvoudig uitgevoerde zaalkerk opgetrokken uit rode baksteen. Het kerkje ligt buiten de bebouwde kom aan de doorgaande weg en is gebouwd in 1924. De voorgevel bevat twee rondboogramen met roedeverdeling en een dubbel deur die dient als ingang. Boven deze deur is een latei aangebracht en een segmentboog met een eclectisch metselverband. Iets daarboven is een rond raam aangebracht met een stervormige roedeverdeling. 

De zijmuren hebben elk drie rondboogramen met roedeverdeling. Aan de rechterzijde is een kleine uitbouw gerealiseerd, die een deel van de buitenmuur bedekt en doorloopt naar achteren toe, waardoor het gebouw verlengd wordt. Hierin is eveneens een toegangsdeur gemaakt. Achter deze uitbouw is een serre gebouwd.

De kleine windvaan bovenop de voorgevel bestaat uit een smeedijzeren bolsierwerk met er bovenop een kruis. Het dak is bedekt met zwarte betonnen sneldekkers.

Het interieur bevat een tongewelf. Er zijn trekstangen tussen de muren aangebracht. De houten balustrade waarop het orgel geplaatst is, is nog aanwezig. Ook het orgel zelf is nog aanwezig en bespeelbaar. De firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden bouwde het orgel, een mechanisch sleeplade-orgel, alleen is het bouwjaar niet bekend. De kerkbanken zijn verwijderd. De verlichting bestaat uit melkglazen bollen. De kerk heeft een vloer bestaande uit houten planken. 

Het terrein was decennialang cirkelvormig en met een haag omringd. Eind jaren ‘90 van de twintigste eeuw is het terrein aangepast en is er een parkeerterrein aangelegd. Van het cirkelvormige terrein is alleen de haag aan de achterzijde nog een restant. 

In 2011 is de kerk gesloten en werden er geen diensten meer gehouden. Het gebouw doet sinds 2015 dienst als atelier en ambachtelijke textielwerkplaats voor mensen met een beperking en heeft als bestemming ‘zorg’.  

Ligging van de kerk

Op deze plek staat een kaart van een externe website. Mogelijk plaatst deze website cookies. Door op de knop te klikken accepteer je deze cookies en wordt de kaart getoond.