Op de plek waar in 1978 de Maranathakerk van de gereformeerd vrijgemaakte gemeente gebouwd werd, stond eerst een café genaamd de Witte Zwaan van de familie Kamminga. 

Kerkenschets:

  • Ligging: In de dorpskern
  • Jaartal: 1978
  • Bouwtype: Zaalkerk
  • Oppervlakte: 169 m2
  • Denominatie: Gereformeerd vrijgemaakt
  • Huidige functie: Wonen

Kenmerken van de kerk

EigenaarParticulier
Adres, postcodeMerkebuorren 91, 9241 GD
MonumentstatusNee
Architect                Architectenbureau Lautenbach
Bouwstijl               Utilitair
Nagelvaste objecten en wandkunstGranieten ingemetselde gedenkplaat legging eerste steen 1978.
BegraafplaatsNee
TerreinRechthoekig perceel met deels een beukenhaag en coniferen als erfscheiding. 
Bereikbaarheid en parkeergelegenheidBeperkte parkeergelegenheid. Bereikbaarheid is goed, in het centrum van het dorp gelegen.
Bronnen

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Fries Fotoarchief

www.reliwiki.nl

Foto interieur en exterieur pagina 2: André van Dijk.

Het verhaal van de Maranathakerk

Op de plek waar in 1978 de Maranathakerk van de gereformeerd vrijgemaakte gemeente gebouwd werd, stond eerst een café genaamd de Witte Zwaan van de familie Kamminga. 

Op 20 april 1953 besloot het college van burgemeester en wethouders toestemming te verlenen aan de raad van de gereformeerde kerk te Wijnjeterp-Duurswoude om het pand waarin het café gevestigd was, aan het toenmalige adres Duurswoude 29, te verbouwen tot kerkzaal. Het duurde echter jaren voordat er daadwerkelijk een kerkgebouw kwam en er werd afgezien van de verbouwing van het bestaande pand. 

Pas in 1978 werd er een vervolg gegeven aan het verzoek van 1953. Er werd opnieuw een verzoek ingediend tot de bouw van een kerkzaal. Na de afbraak van het pand waarin het café zat, werd hier in 1978 een nieuw kerkgebouw gebouwd en in gebruik genomen.

De Maranathakerk is een zaalkerk met bijgebouw met dubbele deuren. Het bijgebouw heeft een vijftal ramen in de zijgevel. Ook achter het hoofdgebouw is nog een kleiner bijgebouw gerealiseerd. De bouw was in handen van aannemer Turksma uit Zevenhuizen. Het pand is opgetrokken uit waalstenen, met achterlagen van bleekgele Groninger steen. Uit het bouwplan komt naar voren dat de spanten van staal gemaakt werden. De fundering bestaat uit kalksteen, de trasramen uit klinkers. De dakbedekking van het zadeldak van het hoofdgebouw en de daken van de bijgebouwen bestond uit zwarte dakpannen. De voorgevel bevat een fronton met zijramen en twee langwerpige ramen. Ook in de rechter zijmuur is een drietal langwerpige ramen aangebracht.

In 2010 bestond het genootschap uit nog slechts 40 leden. Na ruim 65 jaar werd de kerkelijke gemeente te klein om zelfstandig te kunnen voortbestaan, de leden sloot zich aan bij de Gvk Siegerswoude-Frieschepalen.

De kerk raakte buiten gebruik in november 2010 (laatste dienst werd gehouden op 7 november 2010) en is daarna in gebruik genomen als woning en in eigendom van een particulier. 

Ligging van de kerk

Op deze plek staat een kaart van een externe website. Mogelijk plaatst deze website cookies. Door op de knop te klikken accepteer je deze cookies en wordt de kaart getoond.