Historie Opsterland
Al rond 150.000 voor Christus woonden er mensen in Opsterland. Het bewijs daarvan is de gevonden ‘vuistbijl van Wijnjeterp’. Opsterland heette toen natuurlijk nog niet zo.
Historie
We weten dat er rond 15.000 jaar voor Christus ook mensen hebben geleefd in Opsterland. Van de tussenliggende periode hebben we geen bewijs van menselijke aanwezigheid. Dat er rond 15.000 jaar voor Christus hier mensen hebben geleefd weten wat door de voorwerpen die op het grondgebied van Opsterland zijn gevonden. In het Fries Museum kun je stenen gereedschappen, bronzen voorwerpen en scherven aardewerk uit Opsterland bewonderen. Een aantal heel bijzondere vondsten, zoals de vuistbijl van Wijnjeterp, zijn te zien in de vaste tentoonstelling in Museum Opsterlân in Gorredijk.
De naam Opsterland werd voor het eerst gebruikt in 1395, al was het in een wat andere vorm dan nu. De naam was toen Upsateraland. Up is ”op” en sater is ”zittende op”. Opsterlanders zijn dus ”opzitters”, de hoog wonende mensen op het zand. Ook de naam Superhaudmare komt voor in de 14e eeuw als aanduiding voor deze streek. Vrij vertaald betekent dit boven-hoofd-stroom. Die hoofdstroom is dan de rivier, die het hart van Opsterland vormt. Het is de rivier It Alddjip (Koningsdiep). Opsterland is nu bekend om zijn fraaie bossen rond Beetsterzwaag, Olterterp, Wijnjewoude en Bakkeveen. Dit is niet altijd zo geweest.