Ouders die bij Home-Start aankloppen, maken vaak iets te veel tegelijk mee. Ze ervaren stress en hebben meestal geen familieleden, vrienden of kennissen in de buurt om op terug te vallen. Een vrijwilliger van Home-Start is dan een tijdelijke uitbreiding van hun netwerk.

Elk gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat. Dit kan allerlei oorzaken hebben: overbelasting door ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig sociale contacten, problemen op het werk, gebrek aan geld of spanningen tussen partners. Meestal kunnen gezinnen hun problemen zelf oplossen. Maar soms hebben gezinnen meer dan anders behoefte aan een luisterend oor, ondersteuning bij de opvoeding, of een helpende hand bij praktische problemen.  Dit zal vaker het geval zijn naarmate gezinnen minder kunnen terugvallen op een sociaal netwerk. Home-Start ondersteunt deze gezinnen vanuit de overtuiging dat je, als je jonge kinderen wilt steunen, hun ouders moet steunen. Home-Start wil voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. Vrijwilligers stimuleren ouders hun eigen kracht te (her)vinden om moeilijke situaties het hoofd te beiden, waardoor zij weer grip krijgen op hun leven en meer. Home-Start moedigt gezinnen aan om sociale relaties te versterken en efficiënt gebruik te maken van voorzieningen en regelingen. Opvoeden kun je per slot van rekening niet alleen.

Elke week contact

Vrijwilligers van Home-Start hebben zelf ervaring met opvoeden en bezoeken ouders elke week thuis. De opvoedsteun door vrijwilligers is gelijkwaardig en informeel. Een van de moeders vertelt: “Wat mij enorm geholpen heeft is dat de vrijwilliger echt luisterde naar mij. Ze vroeg waar ik behoefte aan had, in plaats van dat ze mij iets opdrong. Ze hield mij een spiegel voor en liet mij zelf nadenken. Die aanpak paste bij mij. Ze voelde als een vriendin die het beste met mij en mijn kind voorhad. De hulp duurde lang genoeg, zodat ik de tijd heb gekregen om het weer alleen te kunnen als moeder.” Een vrijwilliger van Home-Start kan tijdelijk steun en vriendschap bieden, heeft tijd, luistert en haakt in op wat ouders zelf vragen. Dit lijkt eenvoudig en weinig, maar het effect is groot. Het vrijwilligerswerk van Home-Start is voor gezinnen gratis.

Over Home-Start

Home-Start is nu eenendertig jaar in Nederland. Het programma voor opvoedsteun wordt wereldwijd in meer dan twintig landen ingezet. Oorspronkelijk komt het uit het Verenigd Koninkrijk. In 1973 kwam Margaret Harrison er als professioneel hulpverlener achter dat mensen graag problemen vóór willen blijven en informeel contact willen. De opvoedsteun van Home-Start werkt na het vertrek van de vrijwilliger in ieder geval tot tien jaar door, liet een onderzoek al in 2015 zien. De positieve, bekrachtigende manier van werken is de sleutel voor het gezin, voorkomt isolement of ontsporing en helpt mee om kinderen gezond en veilig te laten opgroeien.

Home-Start maakt deel uit van het jeugdbeleid en wordt ouders aangeboden door de gemeente waarin ze wonen. Daardoor zijn er steeds meer gezinnen die steun krijgen van een Home-Start vrijwilliger. Ouders worden meestal door verwijzers- zoals het gebiedsteam, GGD, huisarts of maatschappelijk werk- geattendeerd op Home-Start.  Home-Start kan ook aangeboden worden naast andere hulpverlening. Ook vinden ouders steeds vaker zelf de weg naar Home-Start.

Wil jij jouw opvoedervaring delen en als vrijwilliger een gezin ondersteunen? Of kun jij als gezin wel wat steun gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op met Mariëtte Zijlema, coördinator Home-Start Zuidoost Friesland

Hebt u gevonden wat u zocht?

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Gebiedsteam

Gemeente Opsterland