Omgevingsvergunning Kap
Het kappen van houtopstanden is aan regels gebonden. Deze regelgeving is deels opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), verder deels in het bestemmingsplan en in de Boswet. Hierin staat onder andere omschreven dat u voor het kappen van bepaalde houtopstanden een omgevingsvergunning nodig hebt.
Direct regelen
Boom kappen
U kunt alleen een omgevingsvergunning voor kap aanvragen voor een boom waarvan u zelf eigenaar bent. Vraagt de eigenaar niet zelf aan, dan moet de andere persoon een schriftelijke machtiging van de eigenaar bij de aanvraag voegen. Gaat het om een boom van de woningbouwvereniging, dan is bij de aanvraag een schriftelijk toestemming of machtiging van de woningbouwvereniging nodig.
Hoe werkt het?
In welk geval moet u een vergunning aanvragen voor het verwijderen van een houtopstand?
- Voor de kap van houtopstanden die niet in de tuin of op het erf staan is meestal een omgevingsvergunning nodig.
- Voor de kap van een houtopstand ouder dan 80 jaar in de tuin of op het erf is een omgevingsvergunning voor de activiteit kap nodig. Is het plantjaar niet bekend, dan geldt een diameter van meer dan 60 centimeter (is gelijk aan een omtrek van meer dan 188 cm) op 1.30 meter boven het maaiveld.
- Deze vrijstelling geldt overigens niet als het gaat om een houtopstand die geplant is op grond van een herplantplicht of een overeenkomst met een publiekrechtelijk bestuursorgaan. Bijvoorbeeld een houtopstand die een functie heeft voor landschappelijke inpassing en onderdeel is van een bouwvergunning.
Voorwaarden
Kijk voor alle voorwaarden op: Algemeen plaatselijke verordening Opsterland. De gemeente kan aan de omgevingsvergunning aanvullende voorwaarden verbinden, zoals een herplantplicht. De gemeente stelt een termijn waarbinnen u moet herplanten.
Aanvraag
Bij de aanvraag om een omgevingsvergunning weegt de gemeente het belang van het behoud van de te kappen boom af tegen het belang van verwijdering ervan. U kunt via het Omgevingsloket online een vergunningcheck doen. U ziet dan of u wel of niet een omgevingsvergunning moet aanvragen of dat u een melding moet doen.
Wet natuurbescherming (voormalige Boswet)
Naast de Algemene plaatselijke verordening (APV) kan ook de Wet natuurbescherming (Wnb) van toepassing zijn. Onder de Wnb vallen:
- De houtopstand die buiten de 'bebouwde kom Boswet' liggen.
- Vegetatie die deel uitmaakt van een houtopstand of die groter zijn dan 10 are (1000 vierkante meter).
- Bomen in een rijbeplanting, als de rij uit meer dan 20 bomen of meer bestaat.
Ook is de Wnb van toepassing bij het rooien en het verrichten van handelingen die de dood of ernstige beschadiging van bomen tot gevolg hebben.
Melding Wnb: Je doet de kapmelding minimaal zes weken en maximaal een jaar voor de daadwerkelijke kap van de houtopstand bij de provincie Fryslân.