Tijnje
Tijnje (De Tynje) is een dorp, gelegen in het westelijk veenweidegebied van gemeente Opsterland. Tijnje ligt vlak langs de snelweg A7, halverwege Drachten en Heerenveen, en aan de doorgaande weg tussen Gorredijk en Akkrum. Het dorp ligt vlakbij natuurgebied "De Deelen", en ligt beschut tussen de bomen. Het oorspronkelijke karakter van dit agrarisch veenontginningsdorp was een wegdorp.
Herkomst van de naam
De naam Tijnje komt van het Friese woord "tynje", dat een visdam in een waterloop betekent. Het dorp ontstond in de 19e eeuw tijdens de turfwinning in het veengebied van Opsterland.
Ontstaan van Tijnje
In het begin van de 19e eeuw vestigden de eerste turfgravers en veenarbeiders zich rond Tijnje. De bewoners kregen steun van de sociaaldemocraat Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Dankzij de stemmen van de bewoners kwam Nieuwenhuis in 1888 in de Tweede Kamer.
Economie en ontwikkeling
In 1916 werd de coöperatieve zuivelfabriek Volharding II opgericht. Dit was van groot belang voor Tijnje. Dit markeerde het einde van de turfwinning en de start van een gezonde middenstand met veel ambachtelijke bedrijven. Tegenwoordig is Tijnje een levendig dorp met een eigen natuurzwembad en verschillende feesten. Het meest bijzonder voor Friesland is dat het dorp een carnavalsvereniging heeft die al enige decennia bestaat. Tijnje kent een trekkerbehendigheidsfeest met wedstrijden in het combineracen.
Historische gebouwen
Op de begraafplaats van Tijnje staat een van de klokkenstoelen van Friesland. Langs de Breewei zijn historische panden te zien. De voormalige gereformeerde kerk uit 1921 aan de Rôlbrêgedyk is vanwege zijn bijzondere betonnen bouwkunst een monument. Verder staat aan het begin van de Riperwei een oud Nederlands-hervormd kerkje, dat nu een woning is.