Ureterp

Ureterp (Oerterp) is één van de oudere boerennederzettingen op de hogere zandruggen ten noorden van het riviertje It Alddjip (Koningsdiep). Het dorp ligt enkele kilometers ten zuidoosten van Drachten, aan de weg van Beetsterzwaag naar Siegerswoude.

Meer weten?

Neem dan een kijkje op de website van Ureterp

Ga naar ureterp.frl 

Door de ligging nabij het klaverblad van de snelwegen A7 (Heerenveen - Groningen) en de N31 (Leeuwarden - Oosterwolde) is Ureterp uit alle richtingen goed bereikbaar. Ondanks de nabijheid van Drachten als verzorgende kern, heeft Ureterp voor de omliggende dorpen (Frieschepalen, Siegerswoude en Wijnjewoude) een verzorgende functie.

Het tweede grootste dorp in Opsterland

Ureterp is na Gorredijk het grootste dorp in de gemeente Opsterland. Veel mensen wonen hier omdat het gunstig ligt. Het is een zogenaamd weg- of streekdorp, dat zijn langgerekte vorm dankt aan de ligging op een zandrug. Anders dan andere wegdorpen is Ureterp dus niet ontstaan door vervening. De zandrug ligt tussen de oorspronkelijke Drait en het riviertje It Alddjip, en hier vestigden de eerste bewoners zich al meer dan duizend jaar geleden.

De betekenis van de naam Ureterp

De naam Ureterp heeft een duidelijke betekenis. Het woord "Oer" betekent "boven" en "terp" staat in dit geval voor "dorp". Ureterp ligt namelijk bovenstrooms van It Alddjip. Het dorp heeft dus een naam die past bij het landschap waarin het ligt.

Archeologische vondsten in Ureterp

Ureterp is landelijk bekend bij archeologen door bijzondere vondsten. In 1943 werden bij de Prinsendobbe aan de Mounleane overblijfselen gevonden van rendierjagers. Deze kwamen uit het einde van de oude steentijd, rond 10.000 tot 9.800 v.Chr., net na de laatste ijstijd. Deze rendierjagers behoren tot de Hamburgcultuur, een groep mensen waarvan ook sporen in de omgeving van Hamburg zijn gevonden. Vandaar de naam.

Een dorp met een historische dorpskern

De dorpskern van Ureterp is opvallend gevarieerd dankzij de flink gegroeide dorpskern aan beide zijden van de Weibuorren. Het hoogte- en middelpunt is de oude dorpskerk aan Selmien. Deze kerk stamt uit de late middeleeuwen en is gebouwd met aan de zuidzijde grote gele bakstenen. De toren heeft een zadeldak. De kerk komt uit de 13e eeuw. Naast de kerk staat er sinds 1766 een dubbele klokkenstoel die in latere jaren meerdere keren werd vernieuwd. De klokken in de klokkenstoel zijn afkomstig uit 1948.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland