Verslag inloopbijeenkomst doorstroomlocatie Beetsterzwaag

Ongeveer 70 inwoners waren aanwezig bij de eerste inloopbijeenkomst over de mogelijke doorstroomlocatie voor statushouders in Beetsterzwaag. De gemeente onderzoekt op dit moment of de zorglocatie Ikenhiem geschikt is voor tijdelijke huisvesting van statushouders. De huidige bewoners van de zorglocatie verhuizen binnenkort naar nieuwbouw. De locatie Ikenhiem zou daarna gesloopt worden. De gemeente onderzoekt nu of ze het kunnen verwerven en of het geschikt is voor tijdelijke huisvesting van statushouders. Afgelopen 4 juli 2024 vond de eerste inloopbijeenkomst hierover plaats en in het najaar vindt een tweede bijeenkomst plaats. 

De gemeente onderzoekt nu dus nog of het pand geschikt is. Tijdens de bijeenkomst konden inwoners vragen hierover stellen. Hieronder vindt u een samenvatting hiervan. 

Vragen over het aantal mogelijke bewoners en de samenstelling.

Eén van de eerste vragen was om hoeveel bewoners het zou gaan als het inderdaad een doorstoomlocatie wordt voor statushouders. Dat antwoord is tussen de 50 – 100 bewoners. Het daadwerkelijke aantal hangt af van wat er uit het onderzoek van de gemeente komt. 

Huizen voor jongeren, alleenstaanden en andere woningzoekenden.

Meerdere aanwezigen hebben aan de gemeente gevraagd of er nu ook snel gebouwd gaat worden voor jongeren en alleenstaanden. Het antwoord is, dat de gemeente gaat ook onderzoeken of we snelle woonoplossingen kunnen realiseren. Dat zijn woningen die sneller gebouwd kunnen worden dan andere woningen. Deze woningen zijn dan geschikt voor meerdere doelgroepen, zoals bijvoorbeeld jongeren.  

Een aantal vragen had betrekking op de draagkracht van het dorp Beetsterzwaag. 

De gemeente verkent of Ikenhiem een doorstroomlocatie kan worden voor statushouders. Statushouders zijn mensen die al een verblijfsvergunning hebben. Zij hebben recht op een woning en zij mogen ook werken. Een doorstroomlocatie is dus geen zorglocatie. Mensen wonen er zelfstandig en vervullen een rol in de maatschappij, in de gemeente. Ze gaan inburgeren, werken, vrijwilligers werk doen of zijn op een andere manier maatschappelijk betrokken. Hierdoor werken ze ook aan hun integratie en inburgering. Ze dragen bij aan de draagkracht van Beetsterzwaag. Statushouders in de gemeente Opsterland worden begeleid door Code Hans en door vrijwilligers. 

Zorginclusiviteit van Beetsterzwaag.

Beetsterzwaag heeft al meerdere zorglocaties. Eén van de vragen was dan ook, wanneer is Beetsterzwaag inclusief genoeg als het om zorginclusiviteit gaat? Het antwoord is dat een doorstroomlocatie geen zorglocatie is en dat statushouders ook kunnen bijdragen aan de draagkracht van een dorp. Ze mogen namelijk werken, vrijwilligerswerk verrichten of een opleiding volgen. Daardoor kunnen statushouders inburgeren, integreren en maatschappelijk bijdragen. 

Is de nieuwe basisschool groot genoeg?

Een zorg is ook of de school groot genoeg is. Op dit moment onderzoeken we of Ikenhiem geschikt zou kunnen zijn als doorstroomlocatie. We weten nu dus ook  nog niet hoeveel mensen er eventueel in kunnen gaan wonen. Dit betekent ook dat we nu niet weten of er basisschoolleerlingen komen. Al deze vragen en onzekerheden nemen we mee in het onderzoek dat we nu aan het doen zijn. 

Veiligheid

Tijdens de bijeenkomst was veiligheid een thema. Soms ging het dan over verkeersveiligheid, maar er zijn ook zorgen en vragen over veiligheid in het algemeen. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare orde. Dat is bij statushouders hetzelfde als voor de huidige inwoners van Beetsterzwaag. Statushouders worden daarin niet anders behandeld door de gemeente.  

Vergunning,  gebouw en locatie.

Er waren vragen over de vergunning. Dat is inderdaad een onderwerp dat de gemeente goed gaat onderzoeken. Er waren ook wat zorgen over de huidige staat van Ikenhiem. De vraag vanuit de zaal was of het gebouw wel goed genoeg is. Dat is ook een aspect dat de gemeente gaat onderzoeken. Daarnaast was er een verzoek om ook na te denken over de locatie op langere termijn en of de dammen in de sloot verwijderd kunnen worden.  Naar beide verzoeken gaat de gemeente kijken. 

Hoe lang is tijdelijk?

Als uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat een doorstroomlocatie mogelijk is, dan is het een tijdelijke locatie. Een belangrijke vraag van aanwezigen was, wat is dan tijdelijk? Een doorstoomlocatie is er minimaal voor 3 jaar. 

Bewoners van een doorstroomlocatie.

Een vraag was ook of we als gemeente kunnen kiezen welke statushouders we dan eventueel zouden willen opnemen. Bijvoorbeeld alleen maar gezinnen. Dat is niet zo. Dat doen we bij andere mensen in onze gemeente niet en bij eventuele statushouders kan dat ook niet. 

Hoe nu verder?

De gemeente gaat verder met onderzoek. In het najaar hebben we hier een uitkomst van en dan volgt een tweede inloopbijeenkomst. 

Meer weten?

Via de onderstaande knop kunt u meer informatie vinden over dit onderwerp.

Meer informatie