Wijnjewoude
Ontstaan van Wijnjewoude
Wijnjewoude is ontstaan uit twee dorpen: Duurswoude en Wijnjeterp. Deze dorpen lagen in de late Middeleeuwen op een zandrug tussen de rivieren It Alddjip (Het Koningsdiep) en Tjonger. In 1974 werden ze samengevoegd tot het huidige Wijnjewoude.
Mooie natuur en recreatie
De omgeving van Wijnjewoude is parkachtig en zeer geschikt voor recreatie. In de 19e eeuw werden de bossen ten oosten van het dorp aangelegd in opdracht van de familie Lycklama à Nijeholt. Wijnjewoude biedt veel mogelijkheden voor vakantiegangers. Er zijn campings, minicampings en natuurcampings. Het dorp heeft vele wandel- en fietsroutes door het prachtige landschap.
Een hoogtepunt is de Duurswouderheide, het grootste heideveld van Fryslân. Hier vind je oude pingoruïnes (kleine meertjes) en een schaapskudde.
Bijzondere plekken in Wijnjewoude
In het Jan Annebos ligt de sprookjesachtige Freulevijver, een wonderschone plek. Daarnaast is er het natuurpad in het Wijnterper Schar, dat door Staatsbosbeheer wordt beheerd. Dit pad combineert natuur en cultuur dankzij de meertalige poëzieroute. Wandelaars kunnen genieten van gedichten in drie talen terwijl ze door de natuur lopen.
De Turfroute
Wijnjewoude ligt aan de Turfroute, een oude vaarroute die populair is door Zuidoost-Friesland. Je kunt aanmeren bij speciale ligplaatsen, zoals bij het Velde’s Bosch en Klein Groningen, vlakbij het dorp. Vanuit Wijnjewoude zijn er prachtige wandel- en fietstochten te maken door het bosrijke oostelijke deel van Opsterland, langs dorpen als Beetsterzwaag, Hemrik en Bakkeveen.