Wanneer er sprake is van intensieve mantelzorg is het soms mogelijk om de mantelzorger en de zorgvrager op één adres te laten wonen. Het is mogelijk om als mantelzorger bij uw naaste te gaan inwonen of uw naaste komt bij u wonen.

Wilt uw wel graag een gescheiden woonsituatie hebben dan moet u bij de gemeente een aanvraag doen.

Mantelzorgwoning

Bij het aanvragen van een vergunningsvrije mantelzorgbestemming op een woning of het plaatsen van een woonunit heeft de zorgvrager altijd een medische indicatie nodig voor de hulpvraag.

Zodra er een verzoek wordt gedaan brengt een WMO-consulent een bezoek aan de aanvrager. Wanneer wordt beoordeelt dat mantelzorg noodzakelijk is wordt hiervan een rapport opgesteld waarna er door de mantelzorger of zorgvrager contact kan worden opgenomen met de afdeling vergunning, toezicht en handhaving

Deze afdeling gaat over woonbesluiten en beoordelen definitief of u in aanmerking komt voor de vergunningsvrije mantelzorgbestemming op het opgegeven adres.

Informatie hierover kunt u in de onderstaande link vinden :

Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning? | Rijksoverheid.nl

(Pré-)Mantelzorgwoning

In sommige gevallen is er sprake van een zorgbehoefte, waarbij er nog geen medische indicatie voor mantelzorg is. Het gaat dan om langzaam voortschrijdende aandoeningen, die op termijn leiden tot een mantelzorgbehoefte. Het is mogelijk een vergunning voor een pré-mantelzorgwoning- of unit aan te vragen. Deze Pré-mantelzorgwoningvergunning is maximaal 10 jaar geldig. Voordat een unit in zicht komt wordt er gekeken naar inpandige opties en mogelijkheden in bijgebouwen op het perceel. Blijkt dat daar geen passende mogelijkheden zijn, dan behoort een pré-mantelzorgunit tot de mogelijkheid.

Meer informatie:

pré-mantelzorgwonen gemeente Opsterland 2023 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)