WOZ-waarde en taxatie
De gemeente taxeert elk jaar de waarde van uw huis, bedrijfspand of grond. Dit heet de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is de basis voor het bepalen van de te betalen onroerendezaakbelasting (OZB). En kosten van het rijk en waterschap. De WOZ-waarde, die de gemeente vaststelt, is de waarde die de woning of andere onroerende zaak had op 1 januari van het jaar vóór deze beschikking. Dit noemen we de peildatum.
Direct regelen
Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?
Om de WOZ-waarde van uw onroerende zaak te bepalen kijkt de gemeente naar de waarde op 1 januari 2023. Dit is de waardepeildatum. De toestandsdatum is gelijk aan de waardepeildatum, behalve als uw onroerende zaak in de loop van 2023 is veranderd door bijvoorbeeld verbouw, aanbouw of sloop. Dan kijkt de gemeente naar de situatie van het pand op 1 januari 2024. Dit is dan de toestandsdatum. De gemeente rekent deze nieuwe waarde terug naar het prijspeil van 1 januari 2023.
Wij vergelijken uw woning met soortgelijke woningen die verkocht zijn in 2022 en in de eerste maanden van 2023. Dit heet de vergelijkingsmethode. Uw woning kan wel verschillen van de woningen waarmee we vergelijken. Bijvoorbeeld in ligging, grootte, bouwkundige staat, kwaliteit of onderhoudstoestand. Met die verschillen houden wij rekening.
Taxatieverslag
In het taxatieverslag staat onder andere:
- de gebruiksoppervlakte van de woning;
- de grondoppervlakte;
- het bouwjaar;
- of er bijgebouwen zijn.
Taxatieverslagen van niet-woningen (bijvoorbeeld kantoren winkels etc.) kunt u niet digitaal bekijken. U kunt deze opvragen en u krijgt deze dan toegestuurd.
Direct regelen
U kunt uw taxatieverslagen online bekijken. Klik op 'Taxatieverslagen' (bovenaan deze pagina onder het kopje 'Direct regelen'). U kunt alleen de taxatieverslagen bekijken als de aanslag op uw naam staat.