Woningbouw in Opsterland

In Opsterland is het goed wonen, werken en recreëren. Wij zijn een plattelandsgemeente met vele kwaliteiten. Deze kwaliteiten komen tot uitdrukking in de 16 dorpen. We willen dat Opsterland aantrekkelijk blijft om te wonen, nu en in de toekomst. Daarom houden we belangrijke ontwikkelingen continu in de gaten, zoals de krapte op de woningmarkt en het belang van de sociale samenhang in de dorpen. Het is belangrijk dat er genoeg woningen zijn die passen bij de wensen van onze inwoners. 

De gemeente Opsterland wil ervoor zorgen dat er genoeg goede woningen zijn voor iedereen. Daarom werken we samen met woningcorporaties en marktpartijen. Tot 2030 worden er in onze gemeente minimaal 670 nieuwe woningen gebouwd. Daarna komen daar tot 2035 nog eens ongeveer 330 woningen bij.

Wilt u weten welke woningbouwprojecten er op dit moment zijn? Bekijk de onderstaande lijst of onze interactieve kaart. Hier vindt u de actuele informatie over de grotere projecten in Opsterland.

Actuele bestemmingsplannen en plannen die ter inzage liggen, kunt u raadplegen via het omgevingsloket: Regels op de kaart - Omgevingsloket (overheid.nl)(externe link).

Blijf op de hoogte met de Woningbouwupdate

Wilt u op de hoogte blijven van het Opsterlandse nieuws op het gebied van woningbouw? Meld u dan aan voor onze Woningbouwupdate. U ontvangt dan meerdere keren per jaar het laatste nieuws in uw mailbox. Aanmelden kan via de onderstaande knop.

Meer informatie

"De komende tien jaar bouwen we duizend nieuwe woningen! En tegelijkertijd blijft Opsterland wel ons mooie Opsterland."

-Wethouder Marcel van Opzeeland

Wat is er tot nu toe gebouwd?

In onze Woonvisie (vastgesteld op 18 augustus 2023) is afgesproken dat we in Opsterland ongeveer 1.000 nieuwe woningen bouwen tussen 2022 en 2034. Dit aantal is gebaseerd op de verwachte groei van het aantal huishoudens, met een extra marge voor plannen die vertraging oplopen of niet doorgaan.

Tot 2034 bouwt de gemeente Opsterland ongeveer 1000 nieuwe woningen.

Er zijn tussen 2022 en 2024 in totaal 227 nieuwe woningen bijgekomen in Opsterland.

Hiervan zijn:

  • 41 sociale huurwoningen
  • 87 betaalbare woningen (middenhuur)

De rest bestaat uit koopwoningen.

Er zijn tussen 2022 en 2024 in totaal 227 nieuwe huizen bijgebouwd.

Overzicht van gebouwde woningen per dorp (2022-2024)

Gorredijk

  • 71 koopwoningen (Loevestein fase 4)
  • 26 sociale huurwoningen (vernieuwbouw aan de Compagnonstrjitte door Elkien)

Ureterp

  • 20 middenhuurwoningen (Alliade, De Knippehoeve, Selmien East)
  • 5 koopwoningen aan de Weibuorren 69–71b

Beetsterzwaag

  • 15 sociale huurwoningen (vernieuwbouw aan Molenlaan en Lycklama à Nijeholtlaan)
  • 56 middenhuurwoningen (Commissieweg, ZuidOostZorg)
  • 7 koopappartementen (Bordena)

Lippenhuizen

  • 3 koopwoningen aan de Buorsterwyk 28 (locatie oude school De Flecht)
  • Nog 3 woningen in aanbouw

Jonkerslân

  • 1 koopwoning aan de Fûgelsang 21

Frieschepalen

  • 4 koopwoningen aan De Skâns

Overige dorpen en buitengebied

  • 34 koopwoningen

Gesloopte woningen

  • In dezelfde periode zijn ook 15 oude sociale huurwoningen gesloopt aan de Molenlaan en Lycklama à Nijeholtlaan in Beetsterzwaag (door Elkien).

Vooruitkijken: plannen voor 2025 - 2034

In Opsterland worden er in de periode 2025 tot en met 2034 ongeveer 789 nieuwe woningen gebouwd. Om rekening te houden met vertragingen of plannen die niet doorgaan, maken we nu al plannen voor meer woningen dan de daadwerkelijke opgave.

In de periode 2025 tot en met 2028 bouwt Opsterland gemiddeld 23% sociale huurwoningen, en in 2029 en 2030 stijgt dat naar 30%, zoals afgesproken in de landelijke plannen.

Samen met de provincie, het Rijk, woningcorporaties en marktpartijen werkt de gemeente aan concrete plannen per locatie. Zo zorgen we ervoor dat er genoeg en betaalbare woningen komen voor iedereen.

Woningbouw op de kaart

Op deze plek staat een kaart van een externe website. Mogelijk plaatst deze website cookies. Door op de knop te klikken accepteer je deze cookies en wordt de kaart getoond.

Woonportret

Het is goed wonen in Opsterland, zo horen wij vaak. Dat vinden wij als gemeente natuurlijk fijn en dat willen we uiteraard ook graag zo houden. Maar, net als elders in het land, is ook in hier sprake van krapte op de woningmarkt. Samen met woningcorporaties en commerciële bouwbedrijven willen we als gemeentebestuur zorgen voor een woningaanbod dat aansluit bij de markt en toekomstbestendig is. Op deze plaats portretteren wij inwoners van Opsterland en vragen wij naar hun ervaringen met wonen in onze gemeente. 

Meer informatie

Gemeente houdt regie bij grote bouwprojecten

De komende jaren worden er in Opsterland veel woningen bijgebouwd. Hierover zijn afspraken gemaakt met de Provinsje Fryslân en het Rijk. In de gemeente Opsterland is afgesproken een groot deel van deze woningen te realiseren in vijf zogenaamde ‘sleutelprojecten’. Dit zijn gebieden waar de gemeente eigenaar van is, om zodoende de regie op de ontwikkeling van deze woningen in eigen hand te houden. In de gemeente zijn dit:

  • Loevestein in Gorredijk;
  • Aylvalân in Bakkeveen;
  • Fugelliet Noord in Ureterp;
  • Kolderveen in Terwispel;
  • Langezwaag noord in Langezwaag.   

Beleidskaders woningbouw Opsterland

De omgevingsvisie (vastgesteld op 3 juli 2023) gaat uit van een toekomstgericht woonklimaat. 

Bij de keus voor nieuwe woningbouwlocaties is het uitgangspunt bouwen in de vijf sleutel projecten en inbreidingslocaties binnen de bestaande dorpscontouren. 

In de Woonvisie (vastgesteld 23 september 2023) wordt de visie voor wonen in Opsterland verder uitgewerkt. De Provinciale prognose huishoudens (juni 2023) gaat uit van een groei in het aantal huishoudens in Opsterland tot 2035. Gelet op deze prognose heeft Opsterland de ambitie om circa 1.000 woningen te bouwen in de komende jaren. 

De opgave van woningbouw wordt nader uitgewerkt in een woningbouwprogrammering. Gemeente Opsterland gaat actief aan de slag met de ontwikkeling van de vijf sleutelprojecten en inbreidingslocaties op eigen grond. Daarnaast komen er van diverse partijen initiatieven binnen voor de ontwikkeling van woningbouwlocaties. Deze worden getoetst aan de geldende beleidskaders alvorens een plan uitgewerkt wordt. 

Proces nieuwe bouwplannen

Als het plan past binnen de ambitie van de provinciale omgevingsvisie, gemeentelijke omgevingsvisie en woonvisie, kunnen we dan bouwen? Nee (nog) niet. Er zijn nog diverse stappen te nemen voor het zover is. In grote lijnen bevat de ontwikkeling van woningbouwlocaties in ieder geval de volgende processtappen: 

  1. Inventariseren beleidsmatige kaders
  2. Ontwikkelen van een bouwplan (opgave woningbouwprogrammering en uitgangspunten locatie vertalen in een stedenbouwkundige schets)
  3. Plan presenteren aan omgeving en organiseren participatie
  4. Businesscase rond rekenen en contractuele zaken voorbereiden
  5. Omgevingsplan wijzigen naar juiste bestemming en kaders
  6. Bouwer / ontwikkelaar selecteren
  7. Omgevingsvergunning aanvragen
  8. Realisatie van het plan
  9. Proces nieuwe bouwplannen

Als inwoner kunt u op meerdere momenten in zo’n ontwikkelproces uw mening laten horen. De eerste mogelijkheid is meestal tijdens een informatiebijeenkomst waarbij de plannen nog niet definitief vast liggen. Zodra de voorgenomen wijziging van de bestemming officieel is ingediend en ter inzage ligt, is er nog de mogelijkheid om uw stem te laten horen. Hoe dit is geregeld, leest u bij de ter inzage legging van het specifieke plan. 

Bouwen voor doelgroepen (ouderen/jongeren)

Bij het invullen van de woningbouwopgave bekijken we hoeveel woningen er in de gemeente nodig zijn voor diverse doelgroepen. De doelgroepen onderscheiden we naar van levensfase maar ook wat is betaalbaar voor onze inwoners. 

De nieuwbouwplannen bestaan hierdoor uit: 

  • Sociale huurwoningen;
  • Betaalbare koopwoningen;
  • Duurdere koopwoningen;
  • Vrije kavels;
  • Meer specifieke wensen zoals levensloopbestendige woningen en woningen waar je met een zorgvraag kunt (blijven) wonen. 

Per project bekijken we welke woningen het beste toegevoegd kunnen worden op basis van de opgave die we hebben.